Svensk Byggtjänst skrev om min kund i Södra Ängby, Bromma. Villaträdgården en viktig resurs för hållabara samhällen.
Grönska i stadsmiljö brukar ofta förknippas med parker, promenadstråk och mindre skogs- och naturområden som inte bebyggts. Men en stor del av de gröna ytorna i staden ligger precis utanför dörren hos alla som bor i villa eller radhus, och det är många; runt 70 % av landets bostadsbebyggelse utgörs av friliggande småhus med trädgårdar.
– Det innebär att villaägare tillsammans kan göra stor skillnad för den gröna miljön.
Källa: artikeln finns här:
https://ichb.se/innehall/artiklar/villatradgarden--viktig-resurs-for-det-hallbara-samhallet/
En mycket trädgårdsintresserad kund, som även fick en artikel i Svensk Byggtjänst om bl a trädgårdens mångfald Gure Garden var med och skapade mm.
Området som kunden bor i kräver sin finess när trädgårdsförändringar görs i vackra
Södra Ängby, funkishusen och deras vackra ytor. Läs gärna artikeln.
Kunden älskar att förbättra och göra miljön härligare, för människan, humlor, bin och fjärillar. Dessutom finns en stor utmaning, då många råddjur älskar att äta upp, bl a vårlökarna, som är många av i denna trädgård. Nät skyddar!
Hur vi genomförde jobbet:
Jag hade ett antal möten där kunden berättade om sina tankar. Jag hjälpte kunden att välja ut växter, planera in en helt ny yta, som skulle smälta in, samtidigt ta för sig med blommande perenner under hela växtsässongen. Vårökarna är den första färgklicken som möter våren. Samt vi skulle flytta om lite bland buskar och göra en yta att gå och sitta på, som band ihop det nya området. Jag anlitade handgrävare mht terrängen. Vi ville undvika en grävmaskin som troligen skulle skada träd mm. Det grävdes ur ett antal kvadratmeter genom två killar som slet hårt. Därefter fylldes på med riktig kvalitetsjord, även denna transporterades snällt, med en skottkärra i terrängen. Det blandades ner mull/rosjord mm där det behövdes. Växter bevattnades först i sina krukor, däredter ställdes dessa ut på sina platser, i krukorna, därefter grävdes hål, bevattning igen.
Jord finns det som bekant många “klasser av”, en del “säckar” med ganska lite näring i. Sådana jordar bör alltid gödslas upp, men bäst är att välja kvalitet från början, då trivs växterna som “smör i solsken”.
Överblivet grävmaterial kunde vi använda för att “lyfta upp” gropiga områden, med ny fin jord och gräsfrö på.
Vi flyttade på befintliga växter, bärbuskar mm och återplacera vissa, samt det skapades ett område att ha sittplatser på, i en naturnära känsla. Dessutom krattade jag upp en mängd löv runt om. och klippte bort gammalt i övriga rabatter, för en härligare helhet, när vi lämnade.
Att förbättra ytor med härliga blommande växter och tillföra liv åt fjärlilar och humlor gjorde mig extra glad, då det är fint på flera sätt.
Väl mött!
Carina Gure, trädgårdsmästeri i Täby (på förfrågan inom Stockholmsområdet),
0739-282005 guregarden@gmail.com